Postgraduate Program in Orthodontics – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδοντικής

  • Ίδρυμα: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σχολή: ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    Τμήμα: ΙΑΤΡΙΚΗΣ

    Πόλη: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Είδος ΠΜΣ: ΠΜΣ

    Παρακολούθηση: Πλήρης

    Διάρκεια Φοίτησης (Εξάμηνα): 7

    Γλώσσα Διδασκαλίας: Αγγλική

    Επιστημονικά Αντικείμενα: Υγεία και πρόνοια,Υγεία

    ΦΕΚ (Αριθμός Τεύχους): 3132/τ.Β/19-7-2021

    Τέλη Φοίτησης: Με τέλη φοίτησης

    Ποσό Τελών Φοίτησης: 26600

    URL Ιστοσελίδας: http://www.dent.auth.gr/?q=lab/orthodontikis

    Λήξη (π.χ. 2024-2025): 2025-2026

  • Περιγραφή Μεταπτυχιακού:

    Το αντικείμενο του αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Postgraduate Program in Orthodontics (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδοντικής)» είναι η εξειδίκευση στις μεθόδους και τις εφαρμογές της Ορθοδοντικής επιστήμης. Η Ορθοδοντική είναι η Ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση των ανωμαλιών της σύγκλεισης των δοντιών και του γενικότερου οδοντογναθικού συμπλέγματος, καθώς επίσης και της δυσλειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος. Με την ορθοδοντική παρέμβαση γίνεται προληπτική, κατασταλτική ή θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των ως άνω ανωμαλιών με μετακινήσεις δοντιών ή και με έλεγχο της αύξησης του οδοντοπροσωπικού συμπλέγματος με ορθοδοντικές ή ορθοπεδικές δυνάμεις αντίστοιχα. Η Ορθοδοντική συμβάλλει επίσης στη διάγνωση και αντιμετώπιση περιπτώσεων σκελετικών οδοντοπροσωπικών δυσπλασιών, κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών και περιπτώσεων ασθενών με συγκλεισιακά προβλήματα των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί συνεργασία με άλλες ειδικότητες ή γνωστικά αντικείμενα της Οδοντιατρικής και Ιατρικής.
    Το Π.Μ.Σ. αποσκοπεί στην προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας, καθώς και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου, ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των οικείων Τμημάτων, καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογικών εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο που δραστηριοποιείται το κάθε Τμήμα. Συγκεκριμένα, σκοπός του παρόντος Προγράμματος είναι η εξειδίκευση στις μεθόδους και τις εφαρμογές της Ορθοδοντικής επιστήμης και η κατάρτιση πτυχιούχων οδοντιάτρων σε εξειδικευμένα ή/και νέα γνωστικά αντικείμενα και στην αντίστοιχη έρευνα, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και προαγωγή της επιστημονικής σκέψης, στην ανάπτυξη της επιστήμης της Ορθοδοντικής, στην παροχή υψηλού επιπέδου οδοντιατρικής περίθαλψης, στην εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα στοματικής υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της επιστήμης και της κοινωνίας.
    Το προτεινόμενο πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του «Π.Μ.Σ. στην Ορθοδοντική», του «Π.Μ.Σ. στην Οδοντιατρική – Κατεύθυνση Ορθοδοντικής» και του Π.Μ.Σ. «Ορθοδοντική» που λειτούργησαν την περίοδο 1994-2021 και έχουν ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, της έρευνας και της παροχής υπηρεσιών στο αντικείμενο της Ορθοδοντικής. Σκοπός του Π.Μ.Σ. «Post-graduate Program in Orthodontics (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδοντικής)» είναι να καλύψει την ανάγκη ύπαρξης υψηλού επιπέδου Μεταπτυχιακών Σπουδών στον Τομέα της Ορθοδοντικής. Εκμεταλλευόμενο την εμπειρία που αποκτήθηκε από τη λειτουργία των διαφόρων Π.Μ.Σ. στην Ορθοδοντική κατά τη διάρκεια των ετών 1994- 2021, σκοπεύει να καλύψει ακόμη πιο εύστοχα ανάγκες για εξειδικευμένους οδοντιάτρους στον τομέα της Ορθοδοντικής.

  • Απευθύνεται σε απόφοιτους των τμημάτων:

    Πτυχιούχοι Τμημάτων Οδοντιατρικής

  • Ειδικεύσεις:

    Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Master of Science in Orthodontics (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδοντικής)»

  • Σημειώσεις:

    Επικοινωνία
    orthodontics@dent.auth.gr
    κ. Ελένη Μαργαρίτη