Μεταφραστική Έρευνα στην Βιοϊατρική – Μοριακή Διαγνωστική, Βιοδείκτες και Στοχευμένες Θεραπείες

  • Ίδρυμα: ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

    Σχολή: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    Τμήμα: Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής

    Πόλη: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Είδος ΠΜΣ: ΠΜΣ

    Παρακολούθηση: Πλήρης, Μερική, Διά ζώσης, Εξ' αποστάσεως υπό προϋποθέσεις

    Διάρκεια Φοίτησης (Εξάμηνα): 2 για την Πλήρη φοίτηση, 4 για την Μερική φοίητηση

    Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική, Αγγλική

    Επιστημονικά Αντικείμενα: Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες,Γλώσσες,Κοινωνικές επιστήμες, δημοσιογραφία και πληροφορία,Κοινωνιολογία και πολιτισμικές σπουδές,Υγεία και πρόνοια,Υγεία,Φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και στατιστική

    ΦΕΚ (Αριθμός Τεύχους): Β΄2702/09-07-2018

    Τέλη Φοίτησης: Με τέλη φοίτησης

    Ποσό Τελών Φοίτησης: 3000

    URL Ιστοσελίδας: https://www.mbg.duth.gr/translationalresearch/

  • Περιγραφή Μεταπτυχιακού:

    Αντικείμενο του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο πεδίο της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής με έμφαση στη μεταφραστική έρευνα. Συνδέοντας τη βασική εργαστηριακή έρευνα με την κλινική πράξη, το πεδίο της μεταφραστικής έρευνας στοχεύει
    στην αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων και των τεχνολογιών αιχμής των Μοριακών Βιοεπιστημών για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων, θεραπευτικών μέσων και προσεγγίσεων. Οι συμμετέχοντες στο ΠΜΣ θα εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές, τη μεθοδολογία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάλυση του γονιδιώματος και της έκφρασης των πρωτεϊνών σε μεγάλη κλίμακα, την ανάλυση βιολογικών δεικτών καθώς και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και διαγνωστικών και θεραπευτικών μοριακών εφαρμογών. Επιπλέον θα εκπαιδευτούν στις αρχές βιοηθικής και τους κανονισμούς διεξαγωγής κλινικών μελετών, τη βιοασφάλεια, τις ερευνητικές δεξιότητες, αλλά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν σε τομείς όπως η Βιοϊατρική Έρευνα, η Βιοτεχνολογία και η Μοριακή Διάγνωση και θα μπορούν να στελεχώσουν τόσο ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα όσο και βιοϊατρικά, διαγνωστικά εργαστήρια καθώς και βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές εταιρείες.

    Τα μαθήματα συντονίζονται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, αναγνωρισμένους καθηγητές και ερευνητές από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και εκπροσώπους από τον τομέα της εφαρμοσμένης Βιοτεχνολογίας, διευρύνοντας το φάσμα προοπτικών των αποφοίτων.

    Καλλιεργώντας έναν διεθνή προσανατολισμό, η γλώσσα του προγράμματος είναι η Αγγλική και η Ελληνική.

  • Απευθύνεται σε απόφοιτους των τμημάτων:

    Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι πρώτου κύκλου σπουδών στα πεδία των Βιοεπιστημών, των Σχολών Θετικών Επιστημών, των Σχολών Υγείας, των Τμημάτων Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Πληροφορικής, Στατιστικής, Διατροφής και Διαιτολογίας, Γεωπονικών Πανεπιστημίων, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφών με τα παραπάνω γνωστικών αντικειμένων. Οι πτυχιούχοι μπορεί να είναι απόφοιτοι: α) Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου της ημεδαπής, β) πτυχιούχοι πρώτου κύκλου σπουδών αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής που έχουν αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το Ν. 3328/2005 (Α’ 80).

  • Σημειώσεις:

    Το ΠΜΣ παρέχει τη δυνατότητα πλήρους εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, εφόσον υπάρξουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω Covid-19.

    Περισσότερες πληροφορίες για το ΠΜΣ και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διατίθενται μέσω επικοινωνίας με την Γραμματεία του ΠΜΣ (κ Σωτήρη Τσομπανούδη, stsomp@admin.duth.gr, PMSTransBiomed@mbg.duth.gr, τηλ. 2551030933)