Κοσμητολογία – Δερματοφαρμακολογία (MSc in Cosmetology -Dermatopharmacology)

  • Ίδρυμα: ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Σχολή: Σχολή Επιστημών Υγείας

    Πόλη: ΑΘΗΝΑ

    Είδος ΠΜΣ: ΠΜΣ

    Παρακολούθηση: Πλήρης, Διά ζώσης

    Διάρκεια Φοίτησης (Εξάμηνα): 3

    ΦΕΚ (Αριθμός Τεύχους): 3325 Β'2018

    Τέλη Φοίτησης: Με τέλη φοίτησης

    Ποσό Τελών Φοίτησης: 2400

    URL Ιστοσελίδας: http://www.pharm.uoa.gr/metaptyxiakes-spoydes/programmata-metaptyxiakon-spoydon-me-isxy-apo-to-akadhmaiko-etos-eisagwgis-2018-2019-k-e.html

  • Περιγραφή Μεταπτυχιακού:

    To ΜΔΕ Κοσμητολογία – Δερματοφαρμακολογία προσφέρεται από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ομώνυμου Τομέα του Τμήματος Φαρμακευτικής (ΕΚΠΑ). Ο κύκλος αυτός των μεταπτυχιακών σπουδών παρέχει στον μεταπτυχιακό φοιτητή, τις θεωρητικές βάσεις μέσω μαθημάτων και τις δεξιότητες μέσω της ερευνητικής εργασίας για τη μελέτη της δρασης,  τοξικότητας και του μηχανισμού δράσης διαφόρων ουσιών  στο δέρμα. Επιπλέον, στοχεύει στην εκμάθηση ανάπτυξης τελικών  τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και καλλυντικών στο δέρμα που περιλαμβάνει τη μελέτη της δράσης και τοξικότητας τους.

    Η διάρκεια σπουδών του ΜΔΕ τρία εξάμηνα πλήρους απασχολήσεως κατά τα οποία οι φοιτητές δεν επιτρέπεται να εργάζονται. Tα δύο πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν μαθήματα με εξετάσεις στο τέλος κάθε εξαμήνου (60 πιστωτικές μονάδες) και Πρακτική Άσκηση το Νοσοκομείο Δερματικών Νόσων Ανδρεάς Συγγρός, στο Τμήμα Φαρμακευτικής και στη Βιομηχανία Φαρμάκων και Καλλυντικών. Τους τελευταίους εννιά μήνες πραγματοποιείται ερευνητική εργασία (30 μονάδες) σε κάποιο από τα αντικείμενα της πρώτης παραγράφου ή συνδυασμό τους. Η ερευνητική εργασία πραγματοποιείται στην Φαρμακευτική, στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός ή σε  αναγνωρισμένο Ερευνητικό Κέντρο.  Στα μαθήματα περιλαμβάνονται τα αντικείμενα Ανατομία-Φυσιολογία-Παθολογία του Δέρματος, Δερματοφαρμακολογία, Δερματοτοξικολογία, Ανοσολογία , Βιοχημεία και γενετική Δέρματος, Κοσμητολογία, Νομοθεσία Τοπικών Σκευασμάτων, Αξιολόγηση Δράσεως και Τοξικότητας Τοπικών Μορφών, Περιβάλλον – Διατροφή και Δέρμα, Μοριακή Φαρμακολογία, Μικροβιολογία, Βιοστατιστική, Φυσικά Προϊόντα, Νανοτεχνολογία, Φαρμακευτική Επιχειρηματικότητα.

    Ο στόχος του ΜΔΕ είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις στον επαγγελματικό χώρο, δηλαδή στο Νοσοκομείο, τη Βιομηχανία Τοπικών Φαρμάκων, Καλλυντικών και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, σε εθνικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς (Εθνικός ή Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) αλλά και στο χώρο της έρευνας.

  • Απευθύνεται σε απόφοιτους των τμημάτων:

    Δεκτοί γίνονται απόφοιτοι Ιατρικής και Φαρμακευτικής σε ποσοστό 80% και άλλων συγγενών με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού ειδικεύσεων όπως χημικών, βιολόγων, βιοχημικών, χημικών μηχανικών σε ποσοστό 20%. Τα κριτήρια εισαγωγής περιλαμβάνουν τον βαθμό πτυχίου και τους βαθμούς στα σχετιζόμενα μαθήματα (Φαρμακολογία, Βιοχημεία, Βιολογία κλπ), συστατικές επιστολές, επιπλέον πτυχίο ή ΜΔΕ σε παρόμοιο αντικείμενο. Η ερευνητική εμπειρία στο πεδίο ενδιαφέροντος ή παρόμοιο πεδίο, η οποία εποδεικνύεται με δημοσιεύσεις ή παρουσιάσεις σε συνέδρια αποτελεί λαμβάνεται υπόψη ως σημαντικό προσόν για την επιλογή. Λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν στον σχετικό κανονισμό του ΜΔΕ. Οι απόφοιτοι Τμημάτων της Αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πτυχίο που να έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ. Το επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας πρέπει να είναι τουλάχιστον Β2.

    Kάθε υποψήφιος πρέπει να συμμετάσχει σε συνέντευξη με την επιτροπή ΜΔΕ.

    Διδακτορική διατριβή

    Για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίου ΜΔΕ σε σχετικό επιστημονικό πεδίο. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ μπορούν να πραγματοποιήσουν απευθείας διδακτορική διατριβή, χωρίς ΜΔΕ, αν έχουν βαθμό πτυχίου άριστα.

  • Ειδικεύσεις:

    Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Κοσμητολογία – Δερματοφαρμακολογία» μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των
    σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών

  • Σημειώσεις:

    Σε ειδικές περιπτώσεις η Συνέλευση του Τμήματος Φαρμακευτικής μπορεί να εγκρίνει παράταση διάρκειας
    φοίτησης στο ΠΜΣ μέχρι 1 (ένα) επιπλέον ακαδημαϊκό εξάμηνο, για την υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο μεταπτυχιακός φοιτητής έχει κάνει έγγραφη αίτηση στη Συνέλευση (το λιγότερο δύο μήνες πριν το πέρας του 3ου εξαμήνου), στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι αίτησης της παράτασης. Κατά συνέπεια, ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται στα 4 (τέσσερα) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

    Επικοινωνία

    (Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Διδακτορικές Σπουδές)
    Αικατερίνη Νικολαΐδου
    Διοικητικό Προσωπικό
    Τηλέφωνο: 210 727 4666