Περιγραφή
Το ΜΔΕ στη Φαρμακευτική Ανάλυση – Έλεγχος Ποιότητας παρέχει υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακή εκπαίδευση και σκοπεύει στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων και στη δημιουργία στελεχών ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της φαρμακοβιομηχανίας και των άλλων σχετικών με τη φαρμακευτική ανάλυση χώρων. Ιδρύθηκε το 2018 ως φυσική συνέχεια των δύο επιτυχημένων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπθδών (ΠΜΣ) του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του ΕΚΠΑ: της κατεύθυνσης Φαρμακευτική Ανάλυση-Έλεγχος Ποιότητας και Γενικού ΠΜΣ του Τμήματος Φαρμακευτικής και του διιδρυματικού ΠΜΣ Παραγωγή και Έλεγχος Φαρμακευτικών Ενώσεων που λειτουργούσαν για πάνω από 20 έτη.
Αυτό το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών εστιάζει στην πρακτική και θεωρητική εξειδίκευση νέων επιστημόνων για την εφαρμογή επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων στο επιστημονικό πεδίο της Φαρμακευτικής Ανάλυσης και του Ελέγχου Ποιότητας φαρμάκων και προϊόντων φαρμακευτικού ενδιαφέροντος. Σε αυτό το ερευνητικό πεδίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι έλεγχοι ταυτότητας, καθαρότητας, περιεκτικότητας και σταθερότητας φαρμακευτικών ενώσεων, ως πρώτων υλών, και εντός φαρμακευτικών σκευασμάτων, η ανάπτυξη μεθόδων με τη χρήση σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών (HPLC, LC-MS, GC-MS, NMR κλπ) για αναλύσεις ενώσεων φαρμακευτικού ενδιαφέροντος (φαρμακευτικές ενώσεις, μεταβολίτες κλπ.) σε βιολογικά δείγματα και για μελέτες γονιδιωματικής, πρωτεομικής και μεταβολομικής.
Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών επιτυγχάνεται με παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, συγγραφή και παρουσίαση εργασιών, πρακτική εξάσκηση στη φαρμακευτική βιομηχανία για διάστημα ενός μήνα καθώς και με την εκπόνηση ερευνητικής διπλωματικής εργασίας.
Με το πέρας της εκπαίδευσης τους οι απόφοιτοι αυτού του ΠΜΣ θα έχουν το υπόβαθρο να εργασθούν σε Τμήματα Ελέγχου Ποιότητας και Έρευνας και Ανάπτυξης των Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, σε βιοαναλυτικά εργαστήρια (φαρμακοκινητικές μελέτες, τοξικολογικές αναλύσεις, ντόπινγκ) και σε Δημόσιους φορείς. Επιπλέον, η προχωρημένη γνώση των αναλυτικών τεχνικών και των τεχνικών ελέγχου καθιστούν τους νέους επιστήμονες εξ’ αρχής ικανούς στον ποιοτικό έλεγχο και στη δημιουργία φακέλων εγκρίσεων με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλοι να εργασθούν και σε διάφορες άλλες θέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών (έλεγχος και προετοιμασία φακέλων κ.λπ.). Η λήψη του ΔΜΣ «Φαρμακευτική Ανάλυση-Έλεγχος Ποιότητας» καλύπτει μεγάλο τμήμα των απαιτήσεων κατάληψης θέσης Ειδικευμένου Προσώπου (Qualified Person) που διορίζεται από τον ΕΟΦ στις Φαρμακευτικές Βιομηχανίες.