Σε αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα στις διαδικασίες επιλογής μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η συνέντευξη. Κύριος στόχος της συνέντευξης είναι να γνωρίσει η επιτροπή τον υποψήφιο και να αξιολογήσει κατά πόσο δύναται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι εξίσου σημαντική και χρήσιμη και για τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς τους δίνετε η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους καθηγητές του μεταπτυχιακού προγράμματος, να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες για τις δυνατότητες αλλά και τις υποχρεώσεις που θα έχουν και να αξιολογήσουν κατά πόσο θέλουν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπ’ αυτή την έννοια υπάρχουν κοινοί στόχοι στη διαδικασία της συνέντευξης τόσο για την επιτροπή όσο και για τον υποψήφιο μεταπτυχιακό φοιτητή.
Συνήθως στις συνεντεύξεις για επιλογή μεταπτυχιακών φοιτητών, το ρόλο του συνεντευκτή αναλαμβάνει επιτροπή καθηγητών του Τομέα που οργανώνει και διδάσκει στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί οι καθηγητές θέλουν να μοιραστούν την ευθύνη και να αποφασίσουν από κοινού σχετικά με ποιους μεταπτυχιακούς φοιτητές θα επιλέξουν. Η διαδικασία της συνέντευξης με επιτροπή μπορεί να εγείρει μεγαλύτερο άγχος στους υποψηφίους καθώς οι περισσότεροι σκέφτονται ότι «περνούν από ανακριτική επιτροπή». Η σκέψη αυτή όμως είναι εσφαλμένη και μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στον υποψήφιο. Κανείς δεν θέλει να ανακρίνει και να φέρει σε δύσκολη θέση τον υποψήφιο μεταπτυχιακό φοιτητή. Αντίθετα όλοι θέλουν να αξιολογήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας μαζί τους και χαίρονται να έχουν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ουσιαστικά οι ερωτήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από ένα συνεντευκτή γίνονται στην προκειμένη περίπτωση από περισσότερους.
Φροντίστε να διατηρήσετε καλή οπτική επαφή με όλους τους συνεντευκτές. Μια καλή συμβουλή είναι να ξεκινήσετε να απαντάτε κοιτώντας τον συνεντευκτή που σας έθεσε την ερώτηση, να συνεχίσετε την απάντησή σας κοιτώντας και τους υπολοίπους και να ολοκληρώσετε τα λεγόμενά σας, κοιτώντας και πάλι αυτόν που σας έθεσε την ερώτηση.
Ακριβώς επειδή η συνέντευξη είναι ουσιαστικά μια ευκαιρία γνωριμίας και συζήτησης μεταξύ καθηγητών και υποψήφιων φοιτητών, είναι πολύ θετικό να θέτει και ο υποψήφιος ερωτήσεις καθώς με αυτό τον τρόπο εκδηλώνει καλύτερα το ενδιαφέρον του. Οι καλύτερες απαντήσεις είναι αυτές που προχωρούν στην ουσία της ερώτησης, είναι συγκεκριμένες και τεκμηριώνουν με παραδείγματα όσα λέγονται.
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την προετοιμασία για συνέντευξη επιλογής προχωρήστε στην αντίστοιχη ενότητα «Συνέντευξη Επιλογής».