-
Ίδρυμα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τμήμα: ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Πόλη: Λάρισα
Είδος ΠΜΣ: ΠΜΣ
Παρακολούθηση: Πλήρης
Διάρκεια Φοίτησης (Εξάμηνα): 3
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική, Αγγλική
Τέλη Φοίτησης: Με τέλη φοίτησης
Ποσό Τελών Φοίτησης: 4000
URL Ιστοσελίδας: http://pms-toxicology.bio.uth.gr/el
Λήξη (π.χ. 2024-2025): 2022-2023
-
Περιγραφή Μεταπτυχιακού:
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας επιστημόνων, στην εφαρμοσμένη τοξικολογία και με ενισχυμένη αντίληψη του σεβασμού στο περιβάλλον, καθώς και την προστασία της υγείας του εργαζόμενου και του καταναλωτή. Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στον Ελλαδικό χώρο για την κάλυψη σε μεταπτυχιακό επίπεδο γνώσεων τοξικολογίας. Οι απόφοιτοί του θα έχουν τα εφόδια που απαιτούνται για μια επιτυχή σταδιοδρομία σε όλους τους κλάδους της χημικής βιομηχανίας, των εργαστηρίων που ασχολούνται με ανάλυση και βιολογική δράση τοξικών ουσιών, της βιομηχανίας τροφίμων, της ανάλυσης γενετικού υλικού για ιατροδικαστικούς σκοπούς, καθώς θα έχουν λάβει μια ολοκληρωμένη γνώση του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού πλαισίου στον τομέα. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιώντας τις γνώσεις του προγράμματος μπορούν να γίνουν πολύτιμοι στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα καθώς επίσης και σε εξειδικευμένα εργαστήρια και υπηρεσίες.
Επίσης, οι απόφοιτοι θα μπορούν να αιτηθούν τον τίτλο του European Registered Toxicologist (ERT), διότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα καλύπτει τις ελάχιστες προΰποθέσεις στο κομμάτι της εκπαίδευσης για την αίτηση σε ΕRT. Ως ΕRT τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν ως εμπειρογνώμονες μέσα στην ΕΕ σε διάφορα επίπεδα (δικαστήρια, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς). Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για τη χώρα μας, αφού κάθε χρόνο διεξάγονται πάνω απο 4000 δίκες εντός της χώρας με αντικείμενο το περιβάλλον, την ιατροδικαστική, τις παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, κλπ, χωρίς να υπάρξει επίσημος εμπειρογνώμονας ERT εντός της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Τα μαθήματα θα γίνονται Σάββατο και Κυριακή για να μπορούν να παρακολουθούν και φοιτητές που εργάζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδος. Tα μαθήματα διαρκούν 3 εξάμηνα (2 εξάμηνα με διδασκαλία μαθημάτων και στο 3ο εξάμηνο η εκπόνηση της πτυχιακής).
-
Απευθύνεται σε απόφοιτους των τμημάτων:
1. Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, πτυχιούχοι των Σχολών Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών (Τμήματα Χημικών, Χημικών Μηχανικών, Βιολόγων και συναφών ειδικοτήτων), Γεωπονικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι λοιπών συναφών με το αντικείμενο του Προγράμματος τμημάτων πανεπιστημίων και Α.Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 12γ, του άρθρου 5, του Ν. 2916/2001.
2. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Η επαρκής γνώση της Aγγλικής γλώσσας τεκμηριώνεται με ένα από τους παρακάτω τρόπους:
- τίτλο σπουδών από Eκπαιδευτικό Iδρυμα αγγλόφωνης χώρας,
- Πιστοποιητικό First Certificate in English
- Πιστοποιητικό Toefl με βαθμολογία τουλάχιστον 500 μόρια (ή 300 με το νέο τρόπο αξιολόγησης)
- Πιστοποιητικό IELTS με βαθμό 6,5 και άνω
- Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (επίπεδο Β2)
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται γραπτώς και προφορικώς από επιτροπή που ορίζεται από τη ΓΣΕΣ ώστε να διαπιστώνεται η ικανότητα κατανόησης και έγγραφης διατύπωσης στην αγγλική γλώσσα. (π.χ. μία σύντομη συνέντευξη και ανάγνωση, γραπτή περίληψη και σχολιασμός ενός κειμένου).
3. Για τους πτυχιούχους ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής απαιτείται αναγνώριση του τίτλου σπουδών από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ. Οι αλλοδαποί πτυχιούχοι πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα (Ν.2083/92), ή μετά από εξέταση της αρμόδιας επιτροπής του Π.Θ., όπως αυτή έχει οριστεί με την 39η/27-06-2003 απόφαση της Συγκλήτου.
Τα κριτήρια επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών (ΜΦ) είναι: α. Βαθμός πτυχίου με κλίμακα 0-10, βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το ΠΜΣ, την επίδοση στη διπλωματική εργασία, όπου προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο (συντελεστής 70%)
β. Συνέντευξη των υποψηφίων (συντελεστής 30%), που διεξάγεται από την Επιτροπή Επιλογής, που διεξάγεται από την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών του ΠΜΣ. Η βαθμολόγηση των υποψηφίων κατά τη συνέντευξη γίνεται βάσει:
- της επαγγελματικής εμπειρίας σχετικής με τη μεταπτυχιακή κατεύθυνση, και της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα όπως αυτή αποδεικνύεται από τις σχετικές συμβάσεις εργασίας ή έργου.
- της ερευνητικής εμπειρίας του υποψηφίου όπως αυτή αποδεικνύεται από δημοσιευμένο έργο σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά συνεδρίων
- της γενικής αξιολόγησης του υποψηφίου σχετικά με την ικανότητά του να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές
Για να γίνει δεκτός ο υποψήφιος στο ΠΜΣ θα πρέπει να συγκεντρώνει συνολικά τουλάχιστον βαθμολογία 5.
-
-
-
Σημειώσεις:
Επικοινωνία
Αθανάσιος Τσιώρας
Τηλέφωνο: 2410 565215
Βιόπολις Μεζούρλο, 41 500, Λάρισα
Fax: 2410 565290
E-mail: atsioras@bio.uth.gr