-
Ίδρυμα: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Σχολή: Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών
Πόλη: ΠΑΤΡΑ
Είδος ΠΜΣ: ΠΜΣ
Παρακολούθηση: Πλήρης, Μερική, Διά ζώσης, Εξ' αποστάσεως
Διάρκεια Φοίτησης (Εξάμηνα): 4 για την πλήρη, 8 για την μερική
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική
Επιστημονικά Αντικείμενα: Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες,Ανθρωπιστικές Τέχνες,Γλώσσες,Κοινωνικές επιστήμες, δημοσιογραφία και πληροφορία,Κοινωνιολογία και πολιτισμικές σπουδές,Εκπαίδευση,Επιστήμη της εκπαίδευσης
ΦΕΚ (Αριθμός Τεύχους): 2026/Β/5-6-2018
Τέλη Φοίτησης: Με τέλη φοίτησης
Ποσό Τελών Φοίτησης: 3600
Λήξη (π.χ. 2024-2025): 2023-2024
-
Περιγραφή Μεταπτυχιακού:
Το ΜΠΣ έχει ως αντικείμενο τη μεταπτυχιακού επιπέδου εξειδίκευση εκπαιδευτικών σε ζητήματα γλωσσολογικής ανάλυσης της ελληνικής γλώσσας και εφαρμογών της στην εκπαίδευση, υπό το πρίσμα των πιο σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων στη γλωσσική επιστήμη. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α’θμιας και Β’θμιας που ήδη υπηρετούν στη σχολική εκπαίδευση αλλά και σε αποφοίτους ΑΕΙ που προτίθενται να αναζητήσουν εργασία ως εκπαιδευτικοί της ελληνικής (ως μητρικής ή/και ως ξένης γλώσσας) και ενδιαφέρονται να επικαιροποιήσουν τις γλωσσολογικές τους γνώσεις, γνωρίζοντας έτσι τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στο γνωστικό αντικείμενο της γλωσσολογικής ανάλυσης και των εφαρμογών της στο σχολικό περιβάλλον και πώς αυτές μπορούν να αναβαθμίζουν το ρόλο και τη διδακτική τους πράξη ως εκπαιδευτικών.
Οι γνώσεις, οι δεξιότητες και η εμπειρία που αναμένεται να αποκτήσουν οι απόφοιτοι του προτεινόμενου ΜΠΣ θα τους επιτρέψουν να αναθεωρήσουν και να επικαιροποίησουν τις απόψεις τους για τη φύση της ελληνικής γλώσσας, την ιστορία της, τη σχέση της με προηγούμενες μορφές της, το σχολικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, τη φύση της γλωσσικής εκπαίδευσης κ.ο.κ.
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ΜΠΣ ΑΔΕ, οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να:
- Ακολουθούν τις αρχές της ακαδημαϊκής γραφής και δεοντολογίας, και να επιλέγουν τα κατάλληλα ποιοτικά και ποσοτικά μεθοδολογικά εργαλεία για τη συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία και παρουσίαση των δεδομένων (γλωσσικών και μη).
- Χειρίζονται με άνεση τις έννοιες που αφορούν την περιγραφή της γλώσσας, με σύγχρονους γλωσσολογικούς όρους.
- Γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της Νέας και της Αρχαίας Ελληνικής, στο πλαίσιο της έννοιας της γλωσσικής αλλαγής και εξέλιξης.
- Προσεγγίζουν τη γλωσσική εκπαίδευση υπό το πρίσμα της κριτικής ανάλυσης λόγου και του κριτικού γραμματισμού.
- Αντιλαμβάνονται την έννοια της γλωσσικής ποικιλίας και την επίδρασή της στη γλωσσική εκπαίδευση.
- Αναγνωρίζουν την έννοια της πολυγλωσσίας και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάζει και να διαμορφώνει τη γλωσσική εκπαίδευση στο σχολικό περιβάλλον.
-
Απευθύνεται σε απόφοιτους των τμημάτων:
Γίνονται δεκτοί:Πτυχιούχοι Φιλοσοφικού Τμήματος Φιλοσοφικής Σχολής ή Φιλολογίας ή Ελληνικής Φιλολογίας ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας ή Ιστορίας και Εθνολογίας ή Ιστορίας – Αρχαιολογίας − Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (με κατευθύνσεις Ιστορίας ή Αρχαιολογίας) ή Ιστορίας ή Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών ή Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης της ημεδαπής, ή απόφοιτοι άλλων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που εμφανίζουν συνάφεια με το αντικείμενο και τους σκοπούς του Π.Μ.Σ. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής* (σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4485/2017)
-
-
-
Σημειώσεις:
Διευθυντής Προγράμματος Σπουδών: ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε με:
Τμήμα Μητρώου Φοιτητών: Αμαλία Τσακούμη
τηλ.: 2610 367312 – fax: 2610 367110 – e-mail: ade@eap.gr
Τηλεφωνικό Κέντρο για Γενικές Πληροφορίες
τηλ..: 2610 367300 – fax: 2610 367110 – e-mail: info@eap.gr