-
Ίδρυμα: ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Σχολή: Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα: Ιατρική Σχολή (School of Medicine)
Είδος ΠΜΣ: ΠΜΣ
Διάρκεια Φοίτησης (Εξάμηνα): 3
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική, Αγγλική
ΦΕΚ (Αριθμός Τεύχους): 3695 Β'2018
Τέλη Φοίτησης: Με τέλη φοίτησης
Ποσό Τελών Φοίτησης: 3000
Λήξη (π.χ. 2024-2025): 2027-2028
-
Περιγραφή Μεταπτυχιακού:
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και εφαρμογή βασικών αρχών για την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής ευεξίας. Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2004), η νόσος νοείται ως κατάσταση του οργανισμού που συνεπάγεται: πόνο, αναπηρία, θάνατο και διαταραχή της ευεξίας του ατόμου. Η ευεξία των ανθρώπων προϋποθέτει θετικό ισοζύγιο εμπειριών σε βασικούς άξονες της ζωής:
Δημιουργία/Επάγγελμα, Οικογένεια και Ελεύθερος Χρόνος.
Η προαγωγή ψυχικής υγείας και η πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών ως επιστημονικός κλάδος στοχεύει όχι μόνο στη θεραπεία νοσολογικών οντοτήτων αλλά κυρίως στην προαγωγή της ευεξίας, η οποία συνίσταται μεταξύ άλλων:
i) στην αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων
ii) στη ρεαλιστική θεώρηση και το χειρισμό της πραγματικότητας
iii) στην αντοχή στο stress/distress
iv) στην επένδυση της δημιουργικότητας σε παραγωγικούς τομείς
v) στην καλλιέργεια ανθρώπινων αξιών όπως η φιλομάθεια, η καλοσύνη και η γενναιοδωρία, η εγκράτεια και ο αυτοέλεγχος, η σωφροσύνη, η ευσπλαχνία, η κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη και η τέχνη του να διακρίνουμε αυτό που πρέπει να φοβόμαστε από αυτό που δεν πρέπει, καθ΄ υπαγόρευση της έγκυρης λογικής.
vi) στην ικανότητα του αγαπάν και αγαπάσθαι.
Οι παραπάνω αρχές αποτελούν το περιεχόμενο του γνωστικού αντικειμένου της προαγωγής ψυχικής υγείας-πρόληψης ψυχιατρικών διαταραχών και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους σχεδιαστές πολιτικών δημόσιας υγείας. Οι πολιτικές αυτές, στην ολοκληρωμένη τους μορφή περιλαμβάνουν το φάσμα: Προαγωγή (Promotion)-Πρόληψη (Prevention)-Θεραπεία (Treatment)-Αποκατάσταση (Recovery). Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο σχεδιασμός των πολιτικών δημόσιας υγείας περιλαμβάνει συνδυασμένες δράσεις προαγωγής ψυχικής υγείας και ευεξίας.
Λαμβανομένου υπόψη όπως προαναφέρθηκε ότι ο Π.Ο.Υ. ορίζει την υγεία όχι μόνο ως απουσία πόνου και αναπηρίας αλλά και ως διασφάλιση της ευδαιμονίας, ο στόχος του ΠΜΣ συντάσσεται απολύτως με τις προαναφερόμενες θεμελιακές αρχές. Δηλαδή τη συνεπέστερη δυνατή εξοικείωση των φοιτητών με την επιστημονική μεθοδολογία που διασφαλίζει την υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων.
Σκοπός του ΠΜΣ είναι:
Βασικός σκοπός του ΠΜΣ είναι η εντατική και εξειδικευμένη εκπαίδευση των φοιτητών, ώστε μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους να είναι ικανοί να συμβάλλουν στον υψηλότερο δυνατό βαθμό:
α) στην παραγωγή νέας γνώσης στα επιστημονικά πεδία της προαγωγής της ψυχικής υγείας και της πρόληψης των ψυχιατρικών διαταραχών
β) στην εφαρμογή στις σύγχρονες κοινωνίες των δεξιοτήτων που απέκτησαν για την προαγωγή και ενίσχυση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών.
Είναι, σημαντικό ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης Ψυχιατρικών Διαταραχών καθώς και το συγκεκριμένο ΠΜΣ στοχεύουν στην εξειδικευμένη εκπαίδευση τόσο λειτουργών υγείας, όσο και κοινωνικών φορέων που έχουν καθοριστικούς ρόλους στην κοινότητα και έρχονται σε επαφή με το κοινό, ιδιωτικού ή δημοσίου συμφέροντος. Η ανάγκη
εφαρμογής τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκφράστηκε και στην «Πράσινη Βίβλο» (2005), που προτάθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό συζητούνται ήδη περαιτέρω προτάσεις συνεργασίας από σημαντικά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, και γίνεται προετοιμασία για την εφαρμογή υψηλού επιπέδου εξ΄ αποστάσεως ηλεκτρονικής εκπαίδευσης -
-
Ειδικεύσεις:
Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ» (MSc in MENTAL HEALTH PROMOTION-PREVENTION OF PSYCHIATRIC DISORDERS).
-
-
Σημειώσεις:
Επικοινωνία
Γραμματεία ΠΜΣ «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχιατρικών
Διαταραχών», Αλεξανδουπόλεως 25, 1ος όροφος, Αθήνα, 11527
Email επικοινωνίας: pmsmhp@med.uoa.grΤηλέφωνο: 6978842588 (Μόνο Τρίτη – Τετάρτη ώρες 11:30 – 13:30).