
Στα πλαίσια του κύκλου εκλαϊκευτικών διαλέξεων του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, ανακοινώνεται η τρίτη ομιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027. Οι λεπτομέρειες της ομιλίας είναι:
Τίτλος: Από τον Δαρβίνο στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς Λειτουργούν οι Εξελικτικοί Αλγόριθμοι
Ομιλητής: Σωτήριος Γούδος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026,
ώρα: 19:30-20:30
Αίθουσα Διαλέξεων Α31, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ
Περίληψη ομιλίας:
Η ομιλία θα παρέχει μια σύντομη εισαγωγή στις έννοιες της φυσικής επιλογής και της υπολογιστικής νοημοσύνης. Η υπολογιστική νοημοσύνη είναι ένα πεδίο τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνει τους εξελικτικούς αλγόριθμους. Οι αλγόριθμοι αυτοί είναι εμπνευσμένοι από τη φύση, έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες και μιμούνται τη συμπεριφορά και την εξέλιξη των βιολογικών οντοτήτων. Οι εξελικτικοί αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται ευρέως για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων βελτιστοποίησης στη φυσική και σε άλλες επιστήμες. Θα παρουσιαστούν σύντομα οι πιο γνωστοί και διαδεδομένοι εξελικτικοί αλγόριθμοι και θα δοθούν παραδείγματα χρήσης τους. Στην ομιλία επίσης θα παρουσιαστεί η σχέση εξελικτικών αλγορίθμων και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων με παραδείγματα εφαρμογής.
***Η ομιλία αφιερώνεται στη μνήμη των συναδέλφων Γιώργου Μίαρη και Δημήτρη Ευαγγελινού.
Επισυνάπτεται και η αφίσα της ομιλίας.
Παρακαλούμε να ανακοινώσετε αυτή την ομιλία και να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια του τμήματος Φυσικής για διάδοση των επιστημών στο ευρύ κοινό.
Announcement link: https://www.physics.auth.gr/anakoinosi-eklaikeftikis-omilias-tmimatos/
Μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα:
Για να μπείτε σε λίστα ενημερώσεων μπορείτε να στείλετε e-mail στο e-mail:
Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά κ από τον ακόλουθο zoom σύνδεσμο.
Meeting ID: 736 929 8064
304322