Προκηρύξεις Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών ΑΠΘ

Ανακοινώνονται νέες προκηρύξεις υποβολής αιτήσεων των ακόλουθων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων:

  1. Νομική Σχολή: ΔΠΜΣ “Στρατηγικές Σπουδές”

2. Τμήμα Φιλολογίας : “ΠΜΣ Γλωσσολογίας”

3. Τμήμα Φιλολογίας: ΠΜΣ “Κλασική Φιλολογία”

4. Τμήμα Φιλολογίας: ΠΜΣ “Γενική και Συγκριτική Γραμματολογία”

5. Τμήμα Φιλοσοφίας -Παιδαγωγικής: ΠΜΣ “Ειδική Αγωγή, Παιδαγωγική του Σχολείου, Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση”

6. Τμήμα Χημείας: ΠΜΣ “Συνθετική Χημεία”

7. Τμήμα Κτηνιατρικής: ΠΜΣ “Ιατρική Ζώων Συντροφιάς”

8. Τμήμα Πολιτικών Επιστημών: ΠΜΣ “Πολιτική Θεωρία”

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Πολιτική Θεωρία» του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. προσκαλεί τους/τις ενδιαφερόμενους/ες να υποβάλουν αίτηση για την εισαγωγή τους στον νέο κύκλο του Προγράμματος (2025-2026).

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην Πολιτική Θεωρία.

Στο Π.Μ.Σ. «Πολιτική Θεωρία» του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι πρώτου κύκλου σπουδών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής καθώς και ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Η αίτηση για τη συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις του προγράμματος, μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα, πρέπει να κατατεθεί στη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, από τη Δευτέρα 25 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2025.

Η αίτηση για την εισαγωγή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συνοδεύεται, κατά την υποβολή της, από τα ακόλουθα έγγραφα:

1. Αντίγραφο πτυχίου του υποψηφίου. 

2. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας για το σύνολο των σπουδών του. 

3. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος δηλαδή εμπεριστατωμένο κείμενο 500-1000 λέξεων, από το οποίο να προκύπτουν τα γενικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα και τα κίνητρα του που τεκμηριώνουν το ειδικότερο ενδιαφέρον του για το Π.Μ.Σ. «Πολιτική Θεωρία». 

4. Τίτλο γλωσσομάθειας ξένης γλώσσας (αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής) και της ελληνικής (στην περίπτωση αλλοδαπών υποψηφίων), από τον οποίο να προκύπτει «καλή γνώση» (επιπέδου Β2) σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το Α.Σ.Ε.Π. 

Πλέον των παραπάνω απαιτούμενων δικαιολογητικών ο υποψήφιος δύναται να υποβάλλει, εφόσον τα διαθέτει: 

1. Δίπλωμα ή διπλώματα Π.Μ.Σ. σε ελληνικό πανεπιστήμιο ή ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής.
2. Διδακτορικό τίτλο ελληνικού πανεπιστημίου ή ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής.
3. Επιπλέον πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.
4. Αποδεικτικά έγγραφα για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών και για συναφή επαγγελματική εμπειρία. 

Εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πρόγραμμα 

Η αξιολόγηση και η κατάταξη των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών πραγματοποιείται μετά από την συμμετοχή τους σε γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού του Π.Μ.Σ. 

Α) Γραπτή εξέταση

  1. Οι υποψήφιοι/ες εξετάζονται γραπτώς στο μάθημα «Νεότερη και Σύγχρονη Πολιτική Θεωρία».
  2. Όλα τα γραπτά αξιολογούνται και βαθμολογούνται από δύο (2) βαθμολογητές, σε κλίμακα από το ένα (1) έως το δέκα (10), με βάση το πέντε (5).
  3. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος από την Γραμματεία και περιλαμβάνουν αναλυτικά τους βαθμούς που έλαβε ο/η υποψήφιος/α και το τελικό άθροισμα της βαθμολογίας του.
  4. Επιτυχόντες/ούσες στις εξετάσεις θεωρούνται, καταρχήν, όσοι/ες έχουν λάβει αθροιστικά τουλάχιστον τη βάση (μέσος όρος των βαθμών των δύο βαθμολογητών μεγαλύτερος ή ίσος του 5 σε κλίμακα 0-10).

 Β) Συνέντευξη

Οι επιτυχόντες/ούσες στις εξετάσεις προσέρχονται σε συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΕΕΜΦ). Αντικείμενο της συνέντευξης είναι, καταρχήν, η κατατεθειμένη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τα προσόντα κάθε υποψηφίου (όπως προκύπτουν από τα δικαιολογητικά της αίτησής του) καθώς και οι τυχόν δημοσιεύσεις του. Η συνέντευξη βαθμολογείται από όλα τα παρόντα μέλη της ΕΕΜΦ (σε κλίμακα 0-10, άριστα=10, βάση=5). Υπολογίζεται κατόπιν για κάθε υποψήφιο/α ο μέσος όρος των βαθμών. Επιτυχόντες/ούσες στη συνέντευξη θεωρούνται, καταρχήν, όσοι/ες έχουν λάβει τουλάχιστον τη βάση (5) ως μέσο όρο.

Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος από τη Γραμματεία. Στο Π.Μ.Σ. στην «Πολιτική Θεωρία» γίνονται δεκτοί, κατ’ ανώτατο αριθμό, οι δεκαπέντε (15) συνολικώς πρωτεύσαντες. 

Ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων δύναται να κατατεθούν στη Γραμματεία του Τμήματος εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.

Οι εξετάσεις και η επιλογή των υποψηφίων αναμένεται να διεξαχθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2025 σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων εισαγωγής. Τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2025.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι µπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.polsci.auth.gr ή του Π.Μ.Σ. https://ma-politicaltheory.polsci.auth.gr , και στη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., Πανεπιστημιούπολη Α.Π.Θ., κτίριο Σχολών Νομικής και Κ.Ο.Ε., ισόγειο, Τ.Κ. 54124, Τηλ. 2310995270, e-mail: info@polsci.auth.gr

Εξέταση στο μάθημα «Νεότερη και σύγχρονη πολιτική θεωρία»

Σε σχέση με τις εισαγωγικές εξετάσεις για το μεταπτυχιακό «Πολιτική Θεωρία» του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, παρατίθενται παρακάτω εξεταστέα ύλη και σχετική βιβλιογραφία.

Εξεταστέα ύλη:

Η συγκεκριμένη εξέταση καλύπτει τις μεγάλες στιγμές της πολιτικής σκέψης όπως διαμορφώθηκε από την ύστερη Αναγέννηση ως την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο των εξεταζόμενων θεματικών ανήκουν, καταρχάς, οι θεωρίες για την κυριαρχία, το φυσικό δίκαιο και το κοινωνικό συμβόλαιο. Η μακροϊστορική εξέλιξη στην οποία εντάσσονται όλες αυτές οι θεωρητικές στιγμές αφορά την ανάδυση του νεότερου φιλελευθερισμού και τη μετάβαση από την αριστοκρατική εποχή στους «δημοκρατικούς καιρούς». Στο παραπάνω πλαίσιο, οι υποψήφιες/οι είναι σκόπιμο να είναι εξοικειωμένοι με τα βασικά επιχειρήματα των κλασικών θεωρητικών της περιόδου (Μακιαβέλι, Χομπς, Σπινόζα, Λοκ, Μοντεσκιέ, Ρουσσώ, Καντ, Χέγκελ).

Κατά δεύτερο λόγο, ιδιαίτερο βάρος οφείλει να δοθεί στους στοχαστές εκείνους που επιχείρησαν να συλλάβουν τον χαρακτήρα της ίδιας της εξουσίας και του πολιτικού και να διευρύνουν τους ορίζοντες της πολιτικής σκέψης ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις που θέτει το πέρασμα από την πρώιμη στην ύστερη νεοτερικότητα. Αξονική θέση κατέχουν οι συζητήσεις και διαμάχες γύρω από τις ποικίλες θεμελιώσεις της νεότερης δημοκρατίας και την έννοια του ολοκληρωτισμού, οι διαφορετικές συλλήψεις της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και της ισότητας καθώς και η μεταξύ τους σχέση.

Τέλος, σημασία θα πρέπει να αποδοθεί στους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη πολιτική θεωρία και φιλοσοφία αποτιμούν τις διαδικασίες διαμόρφωσης και κατασκευής της πολιτικής ταυτότητας (αναφορικά με τις διαστάσεις του έθνους, της φυλής, της τάξης, του φύλου, κ.λπ.), ενώ σημαντικό κομμάτι της θεματικής καλύπτουν οι θεωρίες της ιδεολογίας και του πολιτικού λόγου.  Οι υποψήφιες/οι θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τα βασικά επιχειρήματα των σημαντικότερων στοχαστών της περιόδου (μεταξύ των οποίων οι Μαρξ, Τοκβίλ, Μιλ, Γκράμσι, Σμιττ, Μπερλίν, Χάμπερμας, Φουκώ, Ρώουλς, Λακλάου & Μουφ, Ζίζεκ).

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Anderson, Perry, Ο δυτικός μαρξισμός, Αθήνα, Κέδρος, 2005.

Bobbio, Norberto, Αριστερά και δεξιά, Αθήνα, Πόλις, 1996.

Butler, Judith, Ποιος φοβάται το φύλο;, Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 2025.

Coleman, Janet, Ιστορία της πολιτικής σκέψης ΙΙ. Από τον Μεσαίωνα μέχρι την Αναγέννηση, Αθήνα, Κριτική, 2006 (ιδίως το κεφάλαιο για τον Μακιαβέλι).

Haddock, Bruce, Ιστορία της πολιτικής σκέψης από το 1789 ως σήμερα, Αθήνα, Πατάκης, 2009.

Howarth, David, Η έννοια του λόγου, Αθήνα, Πολύτροπον, 2008.

Κιτρομηλίδης, Πασχάλης, Νεότερη πολιτική θεωρία, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, 2023.

Kymlicka, Will, Η πολιτική φιλοσοφία της εποχής μας, Αθήνα, Πόλις, 2005.

Lukes, Steven, Εξουσία: μια ριζοσπαστική θεώρηση, Αθήνα, Σαββάλας, 2007.

Mouffe, Chantal, Επί του πολιτικού, Αθήνα, Εκκρεμές, 2010.

Mouffe, Chantal, Προς μια πράσινη δημοκρατική επανάσταση, Αθήνα, Εκκρεμές, 2024.

Πλάγγεσης, Γιάννης, Νεότερη πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2020.

Rοsanvallon, Pierre, Η κοινωνία των ίσων, Αθήνα, Πόλις, 2014.

Swift, Adam, Πολιτική Φιλοσοφία. Εισαγωγικός οδηγός για φοιτητές και πολιτικούς, Αθήνα, εκδόσεις ΟΚΤΩ, 2015.

Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, Θεωρίες της πολιτικής και του κράτους: Hobbes, Locke, Rousseau,Kant, Hegel, Αθήνα, Σαββάλας, 2005.

9. Τμήμα Φαρμακευτικής : ΠΜΣ “Βιομηχανική Φαρμακευτική”

Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΑΠΘ με ενεργές προθεσμίες αιτήσεων

Παρατάσεις Προκηρύξεων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών- Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

Ταχύρρυθμο Πρόγραμμα Κατάρτισης στο Επάγγελμα του Ξεναγού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Προκηρύξεις Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών ΑΠΘ

Προκήρυξη Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βασικές και Εφαρμοσμένες Νευροεπιστήμες (Basic and Applied Neurosciences)"

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ 2025

Εκδήλωση Συμβουλευτικής "Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος & Τεχνικές Συνέντευξης", Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Βιωματικό εργαστήριο “Ψυχική υγεία και εργασία: Εξαλείφοντας το στίγμα»

Ενημερωτική Εκδήλωση Erasmus+ Πρακτική Άσκηση 2025 - 2026: υποβολή αιτήσεων και αναζήτηση φορέα υποδοχής

Ομαδικά Εργαστήρια Προετοιμασίας για Ημέρες Καριέρας ΑΠΘ 2025

Παρακαλώ πληκτρολογήστε τον όρο αναζήτησης: