Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές

  • Ίδρυμα: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    Σχολή: Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας

    Είδος ΠΜΣ: ΠΜΣ

    Επιστημονικά Αντικείμενα: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών,Διεπιστημονικά προγράμματα που αφορούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

    ΦΕΚ (Αριθμός Τεύχους): 2096/Β/8-6-2018

    Τέλη Φοίτησης: Με τέλη φοίτησης

    Ποσό Τελών Φοίτησης: 3250

    URL Ιστοσελίδας: https://www.eap.gr/el/programmata-spoudwn/62-seismiki-mixaniki-antiseismikes-kataskeves-msc/633-41e72aa9b657a7d15b60d43c4f2843ae

  • Περιγραφή Μεταπτυχιακού:

    Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένων σπουδών στον κλάδο των Πολιτικών Μηχανικών στη “Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές”, που θα συμβάλει στην άνοδο του επιπέδου κατάρτισης του του τεχνικού δυναμικού της χώρας.

    Για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες θα πρέπει να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν τις τέσσερις θεματικές ενότητες του προγράμματος:

    ΣΜΑ50 Δυναμική Ανάλυση Κατασκευών

    ΣΜΑ51 Τεχνική Σεισμολογία και Εδαφομηχανική

    ΣΜΑ60 Σχεδιασμός Αντισεισμικών Κατασκευών

    ΣΜΑ61 Σεισμικές Βλάβες, Επισκευές και Ενισχύσεις

    Οι φοιτητές που ολοκληρώνουν επιτυχώς και τις τέσσερεις θεματικές ενότητες είναι σε θέση:

    • να αναλύσουν ένα πρόβλημα δυναμικής των κατασκευών σε επι μέρους προβλήματα, να συνθέτουν κατάλληλα υποπροβλήματα, να αξιολογούν προσομοιώσεις συστημάτων και μεθόδους υπολογισμού απόκρισης των κατασκευών και να αποτιμούν αποτελέσματα ανάλυσης και σύνθεσης, όπως αυτά σχετίζονται με την πράξη.
    • να μπορούν να αξιολογήσουν τη σεισμική επικινδυνότητα έργων πολιτικού μηχανικού και να προχωρήσουν στον αντισεισμικό σχεδιασμό φυσικών πρανών, φραγμάτων, επιχωμάτων, τοίχων αντιστήριξης και επιφανειακών και βαθέων θεμελιώσεων.
    • να προχωρήσουν στον ή να αξιολογήσουν τον αντισεισμικό σχεδιασμό κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος, μεταλλικών κατασκευών ή σύμμικτων κατασκευών.
    • να αναγνωρίσουν τις κατασκευές που χαρακτηρίζονται από αυξημένη σεισμική τρωτότητα και να προχωρήσουν στον ανασχεδιασμό τους επισκευάζοντας ή ενισχύοντας κρίσιμα δομικά τους στοιχεία. Επίσης θα έχουν αποκτήσει τις βασικές γνώσεις, που απαιτούνται για την προσέγγιση και ανάλυση της διαδικασίας αναστήλωσης ενός μνημείου ή όποιας άλλης επέμβασης, ώστε να διασφαλίζεται η διάσωσή του και η διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

  • Απευθύνεται σε απόφοιτους των τμημάτων:

    Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Τμημάτων/Σχολών Πολιτικών Μηχανικών των ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και απόφοιτοι ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΕΙ γνωστικού αντικειμένου συναφούς με αυτό του Πολιτικού Μηχανικού. Οι αλλοδαποί υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένη επάρκεια της Ελληνικής Γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Γ1. Επίσης, απαιτείται από όλους τους φοιτητές η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας.

    Σημείωση:

    Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:

    α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι τμημάτων: ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή οι έχοντες ισότιμους και συναφείς τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών των ως άνω τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.

    β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., οι έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.

    Με τον όρο δε Πανεπιστήμια εννοούμε Πανεπιστημιακές Σχολές, Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

    *Επισήμανση: Σύμφωνα με την παρ. 7, αρ. 34 του ν. 4485/2017 «Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν.3328/2005 (Α’80)».

  • Σημειώσεις:

    Επικοινωνία

    e-mail ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ: sma@eap.gr

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2610 367318