Η Βυζαντινή μουσική επιστήμη και καλλιτεχνική δημιουργία – Byzantine musical science andartistic creation

  • Ίδρυμα: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σχολή: Καλών Τεχνών

    Πόλη: Θεσ/νίκη

    Είδος ΠΜΣ: Διατμηματικό ΠΜΣ

    Παρακολούθηση: Πλήρης

    Διάρκεια Φοίτησης (Εξάμηνα): 3

    ΦΕΚ (Αριθμός Τεύχους): 3864/τ. Β΄/6-9-2018

    Τέλη Φοίτησης: Με τέλη φοίτησης

    Ποσό Τελών Φοίτησης: 1650

    URL Ιστοσελίδας: http://www.mus.auth.gr/cms/?q=node/2983

    Λήξη (π.χ. 2024-2025): 2022-2023

  • Περιγραφή Μεταπτυχιακού:

    Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Θεολογίας του του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι η μελέτη, η έρευνα και η παροχή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στο γνωστικό πεδίο: «Η Βυζαντινή μουσική επιστήμη και καλλιτεχνική δημιουργία». Ο τίτλος είναι ενιαίος και απονέμεται από κοινού από τα συνεργαζόμενα Τμήματα.

    Ο τίτλος έχει επίσης ως σκοπό την ανάπτυξη των κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου και για ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα στις περιγραφόμενες επιστημονικές κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι αρτιότερες συγγραφές των μεταπτυχιακών φοιτητών δύναται (επωνύμως και με την άδεια τους) να δημοσιεύονται σε σχετική ηλεκτρονική έκδοση του Δ.Π.Μ.Σ.

    Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, καθώς και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των οικείων Τμημάτων καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο που δραστηριοποιείται το κάθε Τμήμα.

    Το αναφερθέν Δ.Π.Μ.Σ. των δύο Τμημάτων αποσκοπεί στο να πραγματοποιεί συστηματική επιστημονική έρευνα και να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο επιστημονικό πεδίο της Βυζαντινής μουσικής επιστήμης.

    Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του Προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσης των μεταπτυχιακών φοιτητών και η ανάπτυξη της έρευνας στην επιστήμη της Βυζαντινής Μουσικολογίας σε επίπεδο ιστορίας, μορφολογίας, βαθιάς θεωρητικής και πρακτικής γνώσης της ασματικής πράξης, παλαιογραφικής εξέλιξης και ανάπτυξης, γνώσης και σύγκρισης των κατά τόπους ασματικών παραδόσεων και ιδιαιτεροτήτων, βασικής σπουδής και ενασχόλησης με τις πρωτογενείς πηγές της (χειρόγραφοι κώδικες, έντυπα βιβλία, ηχογραφήσεις) και σχέσης-επίδρασής της στις ασματικές παραδόσεις άλλων λαών (εν γένει σλαβική, ρουμανική, αραβική, αγγλική, κ.ά., καθώς και στις γλώσσες των χωρών της ορθόδοξης ιεραποστολής). Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην λειτουργική και τελετουργική διάσταση της Βυζαντινής μουσικής επιστήμης, καθώς και στην ενδελεχή γνώση και ερμηνεία του βασικού υλικού της υμνογραφίας το οποίο αποτελεί τον λόγο ύπαρξης του μέλους. Τέλος, μελετώνται και διδάσκονται οι σχέσεις με τις ευρύτερες ανατολικές μουσικές παραδόσεις, η επίδραση του βυζαντινού μουσικού πολιτισμού διαχρονικά έως και στην διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, και λόγω της ανάγκης για πληρότητα της παρεχόμενης γνώσης αλλά και λόγω των σύγχρονων αναγκών στις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην μεθοδολογία και την παιδαγωγική διάσταση της διδασκαλίας, στην οργάνωση και διεύθυνση χορών ψαλτών ή ψαλτριών, και στο εποπτικό υλικό που αυτά απαιτούν.

    Με βάση τα παραπάνω επιδιώκεται:
    α) Η ειδική σπουδή, καλλιέργεια και προαγωγή της Βυζαντινής μουσικής επιστήμης και η διεπιστημονική μελέτη της ως μέγιστο και διαχρονικό πολιτιστικό γεγονός, β) Η άρτια συγκρότηση νέων επιστημόνων, γ) Η στελέχωση της ευρύτερης μουσικής εκπαίδευσης και της εκκλησίας με καλύτερα και βαθύτερα καταρτισμένους επιστήμονες μουσικούς – κατόχους υψηλής μουσικής, λειτουργικής και υμνολογικής παιδείας, δ) Η διερεύνηση και σπουδή και ευρεία προβολή των ζητημάτων που σχετίζονται με την ιστορική και πολιτιστική διάσταση του Βυζαντινού, μεταβυζαντινού και νεώτερου μουσικού πολιτισμού, των ανθρώπων-καλλιτεχνών και δημιουργών που πρωτοστατούν σε αυτήν και της παγκόσμιας απήχησης του έργου τους.

    Ειδικός στόχος του Προγράμματος είναι να συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία και κατάρτιση των μελλοντικών μουσικών εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τις εκκλησιαστικές και άλλες μουσικές σχολές και ωδεία, τις πάσης φύσεως Μουσικές Ακαδημίες, στελέχη για πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς οργανισμούς της Ελλάδος και της αλλοδαπής. Επιδιώκεται ακόμη η συνεργασία με ειδικούς φορείς όπως το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, η Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία, ο Τομέας Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και ανάλογοι φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού για την προαγωγή της ατομικής και ομαδικής έρευνας και την μουσική εκτέλεση και καλλιτεχνική παρουσίαση των επιτευγμάτων του Βυζαντινού Μουσικού πολιτισμού. Ο στόχος αυτός εμπίπτει απόλυτα και στις προτροπές της τελικής εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου ρητώς αναφέρεται:
    Expansion of the research and performance activities.

    Στο συγκεκριμένο ΔΠ.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ΕΚΠΑ, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ηπείρου, του Τμήματος Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ανθρωπιστικών, κοινωνικών, θετικών και τεχνολογικών επιστημών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

    Επίσης, γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΣΕΙ και πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΤΕΙ κατά προτίμηση συναφούς γνωστικού αντικειμένου, καθώς και πτυχιούχοι Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και μάλιστα των Προγραμμάτων εκκλησιαστικής μουσικής αυτών. Εντελώς απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στο ΔΠ.Μ.Σ. είναι η επαρκέστατη και τεκμηριωμένη γνώση της θεωρίας και πράξης της Βυζαντινής μουσικής επιστήμης, καθώς και μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας με σαφή προτεραιότητα και προτίμηση στην αγγλική.

  • Απευθύνεται σε απόφοιτους των τμημάτων:

    Μουσικών Σπουδών
    Μουσικής Τέχνικης και Επιστήμης
    Θεολογίας
    Ανθρωπιστικών Επιστημών
    Κοινωνικών Επιστημών
    Θετικών Επιστημών
    Τεχνολογικών Επιστημών
    Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

  • Συνεργαζόμενα Τμήματα:

    Θεολογίας ΑΠΘ

  • Σημειώσεις: