Πρόγραμμα υποτροφιών «Νίκος Καζαντζάκης» προσφορά του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ

Η καθηγήτρια του Μπέρκλεϊ, Χριστίνα Φίλιου, είναι τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη και τη Σιάτιστα της Μακεδονίας και μεγάλωσε έξω από τη Βοστώνη, σε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα. Οι τέσσερις παππούδες της έφθασαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1912 και 1920, όλοι πρόσφυγες.

Σήμερα, είνα διευθύντρια των πανεπιστημιακών προγραμμάτων νεοελληνικών και οθωμανικών – τουρκικών σπουδών, προσηνής στην επικοινωνία, ενθουσιώδης για την Ελλάδα, παθιασμένη με το αντικείμενό της –ειδικεύεται στην πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική Ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας ως εκφάνσεις του μεταοθωμανικού κόσμου –, δέχθηκε με προθυμία να μιλήσουμε, αν και η ημέρα της ήταν ήδη φορτωμένη.

Εκτός των ακαδημαϊκών και συγγραφικών υποχρεώσεών της, είναι πολυάσχολη για έναν ακόμη λόγο: τη δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων από το Ιδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών (The Modern Greek Studies Foundation) με την επιμέλεια του προέδρου του, Κρις Κάνιος, προς το πρόγραμμα νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου, με στόχο την ίδρυση του Nikos Kazantzakis Visiting Scholar Program, που θα ξεκινήσει επίσημα το 2023.

Το κληροδότημα και το πρόγραμμα, όπως λέει η ίδια, θα διευρύνουν την κληρονομιά του Νίκου Καζαντζάκη, θα προσελκύσουν νέο κοινό και θα αναθερμάνουν το ενδιαφέρον στην παγκόσμια σκηνή, όχι μόνο για τον Κρητικό συγγραφέα, αλλά ευρύτερα για τα νέα ελληνικά, την Ιστορία, τη λογοτεχνία και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Το Μπέρκλεϊ έχει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές σε ερευνητικά προγράμματα τα οποία σχετίζονται με τη σύγχρονη Ελλάδα, ενώ το φετινό καλοκαίρι Τούρκοι φοιτητές σπούδασαν στην Κρήτη χάρη σε υποτροφίες που δόθηκαν στο πανεπιστήμιο από φορείς και ιδρύματα, όπως το Ιδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών, το Elios Foundation κ.ά.

TechSaloniki 2024 Fueled By & Challenged By Deloitte |17 & 18 Μαΐου 2024 | Μ2

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: Woman Entrepreneurship – Gender Balanced Angel Investing.

Νέα Προγράμματα ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ Απρίλιος

Καινοτόμες μέθοδοι στην Εκπαίδευση: Μάθηση σε σταθμούς εργασίας και VR περιβάλλοντα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Αγγλόφωνο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμογή ενδοσκοπικών χειρουργικών τεχνικών στη γυναικολογία»

“Erasmus Careers” Staff Training “Unlocking Opportunities: Internationalization of Career Counseling.” 

“What’s your superpower?” Νέο Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης για την Επιλογή Καριέρας

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΑΠΘ 2024

Ενημερωτική Εκδήλωση Erasmus+ Πρακτική Άσκηση 2024-2025: υποβολή αιτήσεων και αναζήτηση φορέα υποδοχής

Πρόσκληση Υποψηφίων Ημέρες Καριέρας ΑΠΘ 2024 – 2 & 3 Απριλίου