Μια υποτροφία σε πτυχιούχο του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό

Προκήρυξη:

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τη χορήγηση – κατόπιν επιλογής – μίας (1) υποτροφίας από τα έσοδα του κληροδοτήματος Αναστασίου Αναστασιάδη, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, σε πτυχιούχο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., για ευρύτερες σπουδές {Δεύτερου Κύκλου (μεταπτυχιακές) και Τρίτου Κύκλου (διδακτορικές)} στο εξωτερικό.

Προϋποθέσεις χορήγησης της υποτροφίας:

  1. Ελληνική ιθαγένεια ή καταγωγή.
  2. Ηλικία όχι μεγαλύτερη των τριάντα έξη (36) ετών.
  3. Καταγωγή από την Ανατολική ή Δυτική ή Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία) κατά προτίμηση δε από το Σκοπό και τις Σαράντα Εκκλησιές Ανατολικής Θράκης.
  4. Να κατοικούν οπουδήποτε εντός της Ελλάδος.

Δικαιολογητικά:

Οι υποψήφιοι/ιες για τη χορήγηση της υποτροφίας θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι 02-04-2021 αίτηση (αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.klirodotimata.web.auth.gr) στο Τμήμα Κληροδοτημάτων του Α.Π.Θ. ( 2ος όροφος κτιρίου Κ. Καραθεοδωρή – πρώην Διοίκησης, τηλ. 2310/99-5214, ΦΑΞ: 995213 www.klirodotimata.web.auth.gr) συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο πτυχίου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. με αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας από την οποία θα προκύπτει, ο ακριβής αριθμητικός βαθμός του πτυχίου του/της υποψηφίου/ιας ή βεβαίωση του Τμήματος φοίτησης ότι έχει εκπληρώσει όλες τις σπουδαστικές υποχρεώσεις για τη λήψη του πτυχίου του/της με το βαθμό που θα λάβει στο πτυχίο του/της τουλάχιστον «λίαν καλώς» (άρθρο 3 παρ. 1β του Κ.Δ. 18/23-8-1941).

2. Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

3. Αντίγραφο ποινικού μητρώου θα γίνει αυτεπάγγελτη αναζήτηση από το Τμήμα Κληροδοτημάτων (άρθρο 3 παρ. 2α του Κ.Δ. 18/23-8-1941).

4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το οποίο θα προκύπτει:

α) η ελληνική ιθαγένεια του/της υποψηφίου (άρθρο 3 παρ. 1α του Κ.Δ. 18/23-8-1941)
β) η ηλικία του/της υποψηφίου όχι μεγαλύτερη των τριάντα έξη (36) ετών ανεξάρτητα αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα ή για υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. (άρθρο 3 παρ. 2β του Κ.Δ. 18/23-8-1941 γ) η καταγωγή του/της υποψηφίου/ιας από την Ανατολική ή Δυτική ή Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία) κατά προτίμηση δε από το Σκοπό και τις Σαράντα Εκκλησιές Ανατολικής Θράκης, είτε από την πατρική, είτε από την μητρική γραμμή του/της υποψηφίου. Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που θα προσκομιστεί, θα πρέπει να έχει τέτοιο περιεχόμενο ώστε να προκύπτει, ο τόπος καταγωγής του γονέα (του πατέρα, της μητέρας ή και των δύο) ή των παππούδων / γιαγιάδων, από τον οποίο προκύπτει και ο τόπος καταγωγής του/της υποψηφίου. Το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, θα αναζητείται από τον/την υποψήφιο/α υπότροφο λόγω καλύτερης γνώσης των οικογενειακών δεδομένων.

5. Εκκαθαριστικό σημείωμα (αντίγραφο) φορολογικού έτους 2019 που αφορά εισοδήματα έτους 2019 της οικογενείας του/της υποψηφίου/ιας και του ιδίου του/της υποψηφίου/ιας, εφόσον έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ως δηλωθέν εισόδημα, λογίζεται κάθε εισόδημα από οποιαδήποτε αιτία ή πηγή, ανεξαρτήτως εάν φορολογείται.

6. Στην περίπτωση που οι γονείς του/της αιτούντος είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος, υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο γονέων, εκτός από την περίπτωση υποψηφίου/φιας η επιμέλεια του/της οποίου/ας έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον έναν γονέα ή σε τρίτο φυσικό πρόσωπο, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνον αυτού ακόμη κι αν παρέλθει η ηλικία των 18 ετών και μέχρι την ηλικία που θεωρείται εξαρτώμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4172/2013. Στην περίπτωση άσκησης επιτροπείας από νομικό πρόσωπο, λαμβάνεται υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα του/της ιδίου του/της υποψηφίου/ιας.

7. Πρόσφατη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) της οικογενείας του/της υποψηφίου/ιας και του/της ιδίου/ίας, συνοδευόμενη από Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, ότι τα στοιχεία είναι αληθινά και δεν έχουν τροποποιηθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

8. Δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) έτους 2020, με τα στοιχεία εκκαθάρισης ΕΝ.Φ.Ι.Α έτους 2019.

9. Βεβαιώσεις από Τράπεζες: όταν στο οικογενειακό ή ατομικό εκκαθαριστικό αναγράφονται ποσά στους κωδικούς 667 & 668 (εισοδήματα από τόκους), απαραίτητα προσκομίζονται από τις Τράπεζες βεβαιώσεις για τα κεφάλαια από τα οποία προκύπτουν οι τόκοι έως 31/12/2019 είτε είναι καταθέσεις όψεως, προθεσμιακές, είτε μετοχές, ομόλογα και λοιπά χρεόγραφα.

10. Οποιοδήποτε έγγραφο το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη κοινωνικών ή άλλων κριτηρίων (π.χ. πολυτεκνία, απώλεια γονέα, ασθένεια, μονογονεϊκή οικογένεια κλπ).

11. Δύο (2) τουλάχιστον συστατικές επιστολές καθηγητών του Τμήματος ή άλλων αρμοδίων προσώπων, για το ήθος του/της υποψηφίου/ιας και την αφοσίωσή του/της στις σπουδές του/της.

12. Δήλωση της χώρας, του αντικειμένου μετεκπαίδευσης (απαραίτητα), όπως και του συγκεκριμένου Ιδρύματος (εφόσον τούτο είναι γνωστό).

13. Επιστημονικές εργασίες, μεταπτυχιακοί τίτλοι, πιστοποιητικά προϋπηρεσίας κλπ.

14. Επίσημο τίτλο πιστοποίησης γνώσης ξένης γλώσσας, στην οποία διδάσκονται τα μαθήματα της σχολής φοίτησης του/της υποψηφίου/ιας, με επίσημη μετάφρασή του. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία ο/η υποψήφιος/ια θα δηλώνει ότι (αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.klirodotimata.web.auth.gr):

α) αποδέχεται τους όρους της πρόσκλησης
β) δεν έλαβε ούτε λαμβάνει υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από την ίδια ή από άλλη κληρονομία, κληροδοσία ή δωρεά του Α.Π.Θ. ή άλλης Κοινωφελούς Περιουσίας (πανελλαδικά). Οι ανταποδοτικές υποτροφίες που δίνονται από το Α.Π.Θ. και οι υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) δεν λαμβάνονται υπόψη, γ) ότι δεν έχασε από δική του/της υπαιτιότητα προηγούμενη υποτροφία (άρθρο 3 παρ. 1δ του Κ.Δ. 18/23-8-1941).

Διευκρινίζεται ότι δεν δύνανται να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει στο παρελθόν υποτροφία για τον ίδιο κύκλο σπουδών από το κληροδότημα «Αναστασίου Αναστασιάδη» ή από άλλο κληροδότημα.

Όποιος με την αίτηση καταθέσει ελλιπή δικαιολογητικά, μπορεί να τα προσκομίσει μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Ποσό υποτροφίας: Το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται στο ύψος των εννιακοσίων (900,00€) ευρώ.

Οδοιπορικά έξοδα υποτρόφου:

Τα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης του/της υποτρόφου στο εξωτερικό και επιστροφής του/της στην Ελλάδα μετά τη λήξη των μεταπτυχιακών του/της σπουδών, βαρύνουν το κληροδότημα (άρθρο 55 παρ. 2 του Α.Ν. 2039/1939 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 10 παρ. 2 του Ν. 1583/1985) και ανέρχονται στο ύψος των διακοσίων πενήντα (250,00) ευρώ συνολικά για την Ευρώπη και των οκτακοσίων (800,00) ευρώ συνολικά για την Αμερική σύμφωνα με την απόφαση αρ. Πρωτ. 2119/31-10-2016 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.. Τα οδοιπορικά έξοδα, καταβάλλονται στον/στην υπότροφο σε δύο ισόποσες δόσεις ήτοι : Α) το ήμισυ του ποσού καταβάλλεται, μετά την άφιξη του/της υποτρόφου στο εξωτερικό, σε ημερομηνία που δεν απέχει μακράν της ημερομηνίας έναρξης των σπουδών του/της, με προσκόμιση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων: έκδοση και πληρωμή εισιτηρίου, κάρτα επιβίβασης, Β) το υπόλοιπο μισό καταβάλλεται, μετά την επιστροφή του/της υποτρόφου στην Ελλάδα, μετά τη λήξη των σπουδών του/της, σε ημερομηνία που δεν απέχει μακράν της ημερομηνίας λήξης των σπουδών του/της, με προσκόμιση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων: έκδοση και πληρωμή εισιτηρίου, κάρτα επιβίβασης.

Έναρξη – Λήξη υποτροφίας: 

Η υποτροφία θα αρχίσει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 ή το αργότερο εντός ενός έτους από την έγκριση της υποτροφίας από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και θα έχει διάρκεια αρχικά για ένα (1) ή για δύο (2) χρόνια ανάλογα με τη χώρα και το είδος μεταπτυχιακών σπουδών.

Καταβολή υποτροφίας: 

Η καταβολή του ποσού της υποτροφίας θα αρχίζει από την ημερομηνία άφιξής του/της υποτρόφου στο εξωτερικό, εφόσον αυτή έπεται της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους ή εξαμήνου σπουδών του Ιδρύματος μετεκπαίδευσης, ή διαφορετικά από την ημερομηνία έναρξης των σπουδών του/της υποτρόφου στο Ίδρυμα μετεκπαίδευσης. Αν ο/η υπότροφος μεταβεί στο εξωτερικό πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους ή εξαμήνου σπουδών το ποσό υποτροφίας θα καταβάλλεται από την ημερομηνία έναρξης των σπουδών του/της υποτρόφου στο Ίδρυμα μετεκπαίδευσης που αποδεικνύεται από το επίσημο πιστοποιητικό σπουδών του οικείου Ιδρύματος (άρθρο 55 παρ. 2 του Α.Ν. 2039/1939 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 10 παρ. 2 του Ν. 1583/1985). Ο/η υπότροφος οφείλει να προσκομίσει με την εγγραφή του/της, βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο όπου θα αναφέρονται το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του/της μεταπτυχιακού/κης φοιτητή/τριας, η προβλεπόμενη διάρκεια και ο τόπος πραγματοποίησης των σπουδών. Η βεβαίωση θα πρέπει να είναι θεωρημένη για τη γνησιότητα των υπογραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση Χάγης (σφραγίδα APOSTILLE) και η οποία θα συνοδεύεται από επίσημη μετάφρασή της. Για όσες χώρες δεν έχουν κυρώσει τη σύμβαση της Χάγης και μόνο για αυτές η θεώρηση γίνεται από τις επιτόπιες Ελληνικές Προξενικές Αρχές.

Χορήγηση υποτροφίας: Η χορήγηση της υποτροφίας θα καλύπτει δώδεκα (12) συνολικά μήνες το χρόνο και το ποσό θα καταβάλλεται κάθε τρίμηνο προκαταβολικά, μέσω της Τράπεζας συναλλαγής του Α.Π.Θ., σε λογαριασμό του/της υποτρόφου κατά προτίμηση στην ίδια με το Α.Π.Θ. Τράπεζα για να μην υπάρχουν προμήθειες συναλλαγής σε βάρος του/της υποτρόφου (άρθρο 24 παρ. 3 του Κ.Δ/τος 18/23-8-1941).

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

  • Λήξη Υποβολής: 2 Απριλίου 2021

    Τοποθεσία: Εξωτερικό